Polecane ksiązki

Dzięki niemieckiemu wydawnictwu Springer, ukazała się na rynku książka pod tytułem „Polnisch-Deutsch für die Pflege zu Hause” czyli Rozmowki polsko- niemieckie do opieki domowej autorstwa pani Niny Konopinski-Klein. Jest to dwujęzyczny przewodnik skoncentrowany wyłącznie na słownictwie i zwrotach związanych z pracą opiekunów osób starszych w Niemczech.

Wielkim wyzwaniem dla wielu opiekunów z Polski jest porozumienie, znajomość języka, która jest niezbędna w codziennej komunikacji. Ksiażka zawiera popularne zwroty, proste zdania, wiele najczęściej używanych czasowników, pojęc medycznych czy też przykłady krótkich dialogów, jakie prowadzi opiekunka z podopiecznym podczas spaceru, wizyty u lekarza itp. Dzęki tym dialogom może zorientować się jak czuje się podopieczny, co chętnie jada, na co choruje, jak lubi spędzać dzień itp.

Poradnik wyposażony jest w liczne zdjęcia, które stanowią wsparcie we wzajemnym porozumieniu opiekunki z seniorem. Przeznaczony jest głównie dla osób opiekujacych się seniorami, ale sami podopieczni i ich rodziny znajdą w nim również wiele przydatnych dla siebie infomacji. Przewodnik ten pozwala, nie tylko osobom początkujacym, ale również tym którzy mają większe doświadczenie, poszerzyć swoje umiejętności językowe.